De Siroperie geeft ook workshops en wil graag haar kennis delen.
Voor meer info of aangepast voorstellen kan je best een mailtje sturen.

Enkele mogelijke onderwerpen:

Conserveren van groenten en fruitVlier-plezier


Vliermoedertje is een workshop centraal rond natuurbeleving met in het bijzonder de vlier. Samen met een acteur verkleed als Vliermoedertje en een levensechte vlier in de hoofdrol leren de kinderen over de verschillende toepassingsmogelijkheden van de vlier, haar mythische aspecten en de rol van deze boom in het leven van de mens.

Vliermoedertje wordt uitgenodigd voor een groep kinderen bijvoorbeeld een klasgroep, tijdens een naschoolse activiteit of voor een vormingsdag. Bij voorkeur vindt de ontmoeting van de kinderen met Vliermoedertje plaats onder een vlier zelf. Vooraf wordt afgesproken waar de oude vrouw zal zitten en welke weg de kinderen met hun begeleiders zullen nemen om dit punt te bereiken. Bedoeling is dat de begeleiders tijdens de voorafgaande wandeling de kinderen de natuur rondom hen laten voelen, beleven en tot hen laten komen.

Deze workshop kan eventueel uitgebreid worden en vooraf gegaan worden door een wolworkshop. De kinderen leren dan eerst wol wassen, kaarden en eenvoudige spintechnieken om dan daarna eventueel over te gaan tot het kleuren van de gesponnen wol aan de hand van vlierbessen, vlierbladeren en vlierbast. Met deze wol kan dan een eenvoudig weefwerkje of breilapje gemaakt worden. De uitgebreide formule is meteen geschikt voor een meerdaags project. Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (eerste leerjaar).


Inmaakdag op locatie


Staat de rabarber elk jaar te verschieten in je tuin? Hangen de kweeperen bij oma elk jaar aan de takken te verrotten? Of ken je een plek waar elk jaar rijkelijk bosbessen in ‘t wild groeien? Laat het weten aan de Siroperie. We oogsten samen en met die oogst brouwen we een drankje. Of we gaan samen aan de slag en maken er een‘inmaakdag’ van waarbij we van bij het samen plukken-oogsten gaan tot een afgewerkt product.

Een ideale activiteit voor scholen die aan natuurexploratie doen, dames die van koken houden, mensen die graag weten wat ze eten…