Warme gemberthee
Heerlijk versterkend en verwarmend in de winter. Voeg in een grote mok of theepint 3,5 cl Gember-Citroensiroop en leng dit aan met 25 cl kokend water. Serveer met enkele schijfjes citroen, een takje tijm en verse gembersnippers.

Gember-Citroenlimonade
Giet in een longdrinkglas 3,5 cl Gember-Citroensiroop van de Siroperie en meng met 20 cl prikwater. Een schijfje limoen en twee ijsblokjes erbij en je verfrissende limonade is klaar.

Gembercake

  1. 250 g gezouten roomboter
  2. 250 g tarwebloem
  3. 250 g rietsuiker
  4. 4 eieren
  5. handvol gekonfijte gemberblokjes

Verwarm je oven voor op 180° C.
Vet een cakevorm in met boter en bepoeder met een beetje tarwebloem
Smelt de boter en voeg de suiker toe. Splits de eieren en voeg de eierdooiers toe aan het suikermengsel.. Klop het beslag tot een een homogene massa. Meng de bloem beetje bij beetje onder het beslag. Hak de gekonfijte gember in blokjes van 1 cm en voeg ze toe aan het mengsel. Klop het eiwit samen met een snuifje zout tot sneeuw in een brandschone kom. Hef de schuim onder het beslag. Giet je deeg in de cakevorm en bak hem gedurende een klein uurtje gaar in een voorverwarmde oven op 180° C. 
Maak intussen voor jezelf een lekker drankje en tover deze ‘wacht-tijd’ om tot ‘kwali-tijd’.
10 minuten voor je de cake uit de oven haalt giet je een royale geut Gember-Citroensiroop over het gebak. Plaats hem daarna terug in de oven tot hij gaar is.

Gembermarinade
Gebruik de Gember-Citroensiroop als marinade voor je kip, varken of rundvlees alvorens ze te bakken. Wrijf ze stevig in en zorg dat ze bedekt zijn met een laagje siroop. Laat enkele uren trekken en wentel het vlees af en toe om in de kom om een gelijkmatige smaakverdeling te bekomen. Heerlijk in oosterse wokgerechten.

Gemberwok
Gember-Citroensiroop kan je ook gebruiken als smaakgever in je wok. Voeg een flinke scheut toe tijdens het wokken en je geeft meteen een bijzondere toets aan je groentengerechten.

Vanille-ijs met fruitsla en gember- citroensiroop
Schep voor jezelf en je genodigden vanilleroomijs in kommetjes. Serveer met een zelfgemaakte seizoensfruitsla en overgiet met een royale scheut Gember-citroensiroop. Heerlijk!

Granola met gember

Deze mix wordt gemaakt met wat je deze dag in huis hebt liggen. Koop regelmatig een pakje van één van de soorten (noten, zaden, pitten, …), zo blijft er variatie in je menu. De gembersiroop van Siroperie Seniow hoort er standaard bij als lichte zoetstof en om het geheel wat de ‘binden’.

Met deze bereiding maak ik een keer per week mijn ontbijt voor de komende dagen. In een glazen pot bewaart dit uitstekend.

Ingrediënten:

Basis:

-        Havermout

-        Een stevige scheut (zonnebloem) olie

-        Een flinke scheut gembersiroop van Siroperie Seniow

Naar keuze een mengeling van:

-        Gehakte notenmix (amandel, walnoot, hazelnoot, pistache…)

-        Verschillende pitjes (zonnebloem, pompoen, pijnboom, …)

-        Verschillende zaadjes (sesamzaad, maanzaad, …)

-        Kokosrasp (of krullen) of amandelrasp

-        Ontbijtgranen (cornflakes of rice krispies)

-        Geconfijte gemberstukjes

-        (Zwarte) chocoladerasp of bolletjes

-        Kruiden: gemberpoeder, …

Materiaal:

-        Ovenplaat of een grote ovenschaal

-        Spatel om alles mee om te roeren

-        Glazen pot met goed sluitend deksel om te bewaren

Bereidingswijze:

Strooi ruim de havermout uit over de hele plaat. Voeg de ingrediënten naar keuze toe (noten, pitjes, zaadjes, kokos, ontbijtgraan en kruiden).

LET OP: de gedroogde gember doe je er nog niet bij!

Overgiet met de olie en de siroop van Siroperie Seniow. Meng dit alles goed zodat alles wat aan elkaar koekt. Spreid dit gelijkmatig uit op de plaat.

Zet 3 minuten onder de grill. Open de oven en draai alles om met de spatel. Zet nog eens 3 minuten onder de grill. Draai nog eens op. Herhaal dit tot alles mooi gebruind is. (5-6 maal)

LET OP: als je de tijd uit het oog verliest, dan is al je moeite eraan. Een keukenwekker die je elke 3 minuten waarschuwt is geen overbodige luxe.

Laat afkoelen en meng de gedroogde vruchten naar keuze erdoor.

Serveer met yoghurt en vers fruit!

Smakelijk.


© Siroperie Seniow

'